Tarihte Bugün - 16 Ocak 2018

Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında ABD'nin Irak'a saldırısı, Cezayir'de Ordunun darbe yapması ve Refah Partisi'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılması var

Tarihte Bugün - 16 Ocak 2018

Advert

İran Şah'ı Ülkesini Terk Etti (1979)

Ayetullah Humeyni taraftarlarının başlatmış olduğu muhalefet sonrası 1978'de İran'ın büyük kentlerinde başlayan ayaklanma ve karışıklıkların şiddetlenmesi üzerine İran Şahı Rıza Pehlevi 16 Ocak 1979'da ülkeyi terk etti. Enver Sedat Mısır'da onu törenle karşıladı.

ABD, Irak'a hava akınları ve füze saldırısı başlattı. (1991)

Cezayir'de Ordu devlet Yönetimine El Koydu (1992)

Cezayir'de ilk kez yapılan serbest genel seçimlerde İslami Kurtuluş cephesi (FİS) büyük başarı elde etti. Bu başarı bazı çevreler tarafından hazmedilemedi ve seçimlerin ikinci turu yapılamadan 16 Ocak 1992'de ordu yönetime el koydu. İslami Kurtuluş Cephesi Genel Başkanı Prof.Dr.Abbas Medeni başta olmak üzere bir çok partili tutuklandı ve çeşitli hapis cezalarına çarptırıldılar.

Çeçen Eylemciler Avrasya Feribotunu Kaçırdılar (1996)

Trabzon'dan Rusya'nın Soçi limanına hareket etmekte olan “Avrasya” feribotuna baskın düzenleyen 9 Çeçen eylemci, 16 Ocak 1996'da feribotu kaçırdılar. Gemide bulunanları rehin alan eylemciler gemiyi İstanbul'a doğru hareket ettirdiler. Eylemciler amaçlarının kan dökmek olmadığını, Rus askerlerinin kuşatması altındaki 250 Çeçen savaşçıyı kurtarmak için bu eylemi yaptıklarını açıkladılar. Eylem 19 Ocakta kansız bir şekilde sona erdi.

Refah Partisi Anayasa Mahkemesi Tarafından Kapatıldı (1998)

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, iktidarda iken RP hakkında, "Lâik Cumhuriyet ilkesine aykırı eylemleri" gerekçesiyle dava açtı. Sekiz ay süren dava sonunda Refah Partisi, 16 Ocak 1998'de Anayasa Mahkemesi tarafından parti görevlilerinin laiklik karşıtı eylemleri, devletin kurucusuna karşı suçlamaları ve türbanla ilgili siyaseti gibi iddiaları ile kapatıldı.

BM Güvenlik Konseyi, el Kaide lideri Usame bin Ladin'in ve Taliban üyelerinin tüm varlıklarını dondurma kararı aldı. (2002)

Advert

Paylaş:
Advert