'Terör olaylarını' önleyen sivillere yargı muafiyeti!

696 sayılı KHK ile ilgili tartışmalar sürerken, hükümet yetkilileri, bununla "terör olaylarını" önleyen sivillere yargı muafiyeti getirildiğini savunuyor.

'Terör olaylarını' önleyen sivillere yargı muafiyeti!

Advert

Geçtiğimiz cumartesi gecesi yayımlanan 695 ve 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerdeki (KHK) bazı maddeler, siyasi partiler arasında tartışmalara neden oldu.

KHK'lar kapsamında, 8 Kasım 2016 tarihli ve 6755 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler ile Bazı Kurum ve Kuruluşlara Dair Düzenleme Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanunun 37'nci maddesine yeni fıkra eklendi.

Buna göre, resmi bir sıfat taşıyıp taşımadıklarına veya resmi bir görevi yerine getirip getirmediklerine bakılmaksızın 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve "terör eylemleri" ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket eden kişiler için yargı muafiyeti getirildi.

Söz konusu KHK'lardaki bazı maddeler, siyasi partiler arasında tartışmalara yol açtı. Suç teşkil eden bir eyleme rağmen herhangi bir kişinin hukuken sorumlu tutulamayacağına ilişkin cezasızlık düzenlemesinin hukuka aykırı olduğunu savunanlar, 696 sayılı KHK'nın iptalini istediler.

"Terör olaylarını" önleyen sivillere yargı muafiyeti

Konuyla ilgili Twitter hesabı üzerinden bilgilendirme yapan AK Parti MKYK Üyesi ve İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, 696 sayılı KHK ile "terör olaylarını" önleyen sivillere yargı muafiyeti getirdiklerini kaydetti.

Kuzu, "İşin özeti şu: 15 Temmuz benzeri bir darbe veya terör saldırısı yeniden gerçekleşirse bu ihanete müdahale edecek vatandaşlarımız kanuni olarak koruma altına alınacak." dedi.

AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal, dün yaptığı açıklamada, "cezasızlık maddesi" olarak yorumlanan bu maddenin sadece 15 ve 16 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan olayları kapsadığını söylemişti.

"O gece gerçekleşenler üzerinden konuşuyoruz." diyen Ünal, "Daha önce yapılan düzenlemeyle o gece darbeye dönük asker, emniyet mensubu ve kamu personelini koruma kararının yanına o gece ülkesini korumak için sokağa çıkan kişilerin eklenmesi gayet normal. Daha sonra herhangi bir şekilde sokağa çıkan ve darbecilere mukavemette bulunan kişilerin gelecekte soruşturma kovuşturma görmemesi için yapılmıştır, bu da son derece doğaldır." ifadelerini kullandı.

"Metindeki ifadeler değiştirilebilir"

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise "Sivillere ceza muafiyeti düzenlemesi sadece 15 ve 16 Temmuz'da darbeye direnenleri kapsıyor." şeklinde konuşarak, gerekli olursa metindeki ifadelerin değiştirilebileceğini dile getirmişti.

Öte yandan, CHP'nin, 696 sayılı KHK'nın iptali için Anayasa Mahkemesine başvuracağı öğrenildi. (İLKHA)

 



 

Advert

Paylaş:
Advert