Palu’da Alıç(Gelanıç)Zamanı

Yabani Bitki

Palu’da Alıç(Gelanıç)Zamanı

Advert

Sonbahar ayının gelmesiyle birlikte yabani meyvelerde kendini göstermeye başladı. Palu’da birçoğumuzun bir şekilde anısı olduğu Alıç(Gelanıç)meyvesi çıktı. Toplarken bile birbirimizle yarışır, bu ağaç benim, bu dal benim derdik.

Yuvarlak bir görünümü olan ve kırmızı, beyaz, sarı, yeşil, pembe tonlara sahip değişik türde meyveleri rengine göre değişik tatlar içermektedir

Antioksidan olarak zengin bir meyvedir. Ormanlık ve çalılık yerlerde yetişmektedir.

Alıç Faydaları Neler?

Migrene, Kalp Ritmi Bozuluğuna Karşı Alıcın Faydaları

Alıç kalp sağlığı için çok faydalı bir meyvedir. Bu hem geleneksel hem de modern tecrübelerle görülmüştür. Kalpte ritim bozukluğu, kalp çarpıntıları, kalp kaslarında güçsüzleşme ve zaafiyet, hipertansiyon, damar sertliği gibi sağlık problemleri için alıç kullanılabilir. Alıç kalp sağlığı dışında; sinir sistemini yatıştırıcı olarak, idrar söktürücü, anti-müshilaj ( ishal kesici, kabız yapıcı ), spazmlara karşı kullanılır. Migrene, bağ ağrısına ve göğüs ağrısına karşı etkilidir. Bağırsak enfeksiyonları, bazı mide rahatsızlıklarına, uykusuzluğa karşı oldukça faydalıdır.

Alıç meyvesi ortalama 6 hafta kullanılarak kalp sağlığına önemli bir beslenme desteği sağlanılabilir. Genel olarak 6-8 haftalık bu kullanımlar alıç çayı şeklinde olmaktadır. Ancak meyve şeklinde de tüketilebilir.

Alıç meyvesi kanda bulunan LDL ( kötü kolesterol ) ve trigliserit ( kandaki yağ ) oranını düşürmekte, yine kalp ve akciğer çevresinde yağlanmanın önüne geçmektedir. Ayrıca bu meyve, bağırsak enfeksiyonlarına karşı ve tenyalara karşı çok faydalıdır. Alıç, konjestif kalp yetmezliği (CHF), göğüs ağrısı ve düzensiz kalp atışı gibi kalp ve kan damarlarının hastalıkları için kullanılır.

Alıç Çayı Tarifi

Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış çiçek- yaprak ve meyve karışımı ( sadece meyve veya meyve-yaprak karışımıda olur ) kaynamış bir bardak suya atılır ve 10-15 dakika demlenmeye bırakılır. Daha etkili olması için genel olarak balla tatlandırarak içilir.

Ayrıca piyasada alıçtan yapılan ekstreler bulunmaktadır. Eğer alıç meyvesinin kendisini bulamadıysanız bu ekstrelerden alabilirsiniz. Ancak alırken dikkat etmeniz gereken nokta, mümkün olduğunca en kalitelisini araştırın ve alın…

Ayrıca eğer kalp ilaçları kullanıyorsanız, alıç çayı veya ekstresi kullanımı için muhakkak doktorunuza baş vurun. Çünkü süre kullanımlarda alıcın damarları genişletici bir etkisi vardır ve kalp ilaçlarının bir kısmıda aynı etkiye sahiptir. Bu sebeple istenmeyen yan etkilerin ortaya çıkmaması için doktor tavsiyesi şarttır.( Alıç faydaları neler kısmı:http://www.1organik.com/alic-nedir-alic-faydalari-nelerdir.html sitesinden alınmıştır.)

Advert

Paylaş:
Advert