Kardeşliği Pekiştiren 5 Güzel Haslet

Kübra EKİCİ

Kardeşliği Pekiştiren 5 Güzel Haslet

Advert

1- Müsamaha; İslam affedip bir kardeşinin kusuruna aldırmamayı terbiye yollarından saymıştır. Müsamahalı olmak dengeyi gerektirir. Bu denge de sabrı gerektirir. Ama bu hasleti arzu edip hak edene, Cenab-ı Allah nasip eder. “İyilikle kötülük bir olmaz. Sen (kötülüğü) en güzel bir şekilde önle. O zaman seninle arasında düşmanlık bulunan kimse, sanki candan bir dost olur. Buna (bu güzel davranışa) ancak sabredenler kavuşturulur; buna ancak (hayırdan) büyük nasibi olan kimse kavuşturulur.” (fussilet 34,35)

2- Allah rızası için sevmek; Resulallah (asv) birini sevdiğimiz zaman gidip ona söylememizi istemiş ve teşvik etmiştir. Fakat adetimiz ve huyumuz olmayan şeylerde de yapmacık davranmamalı ve hissetmediğimiz şeylerde de kendimizi zorlamamalıyız. “Allah rızası için birbirlerini sevenler, kıyamet günü minberler üzerinde otururlar. Peygamberler, sıddıklar, ve şehitler onların mekanına imrenirler.

3- Sıla-ı Rahim; Akrabalık hakları gözetilmelidir onlar dostluğu kesseler bile... Dünya ve ahirette de bu salih amelin mükafatı büyüktür. “Geri dönerseniz, yeryüzünde bozgunculuk yapmaya ve akrabalık bağlarını kesmeye dönmüş olmaz mısınız?

4- Selamı yayma; “Evlere girdiğiniz vakit, Allah tarafından kutlu, güzel bir yaşama dileği olarak birbirinize selam verin” (Nur/61) Müslümanlar olarak tanıdığımız veya tanımadığımız insanlara selam verdiğimiz zaman, insanların kalplerine sevgi tohumları ekilir ve bu tohum kalplerde sevgi ve muhabbeti yeşertir.

5- Güler yüzlü olmak; Gülümseme bir anlık gözlerimizin parıldamasıdır, ama o gülümsememiz bir ömür boyu hatırlandıkça kişiyi mutlu eder. Resulallah (s.a.v) gülümsemenin hayır yollarından ve sadaka olduğunu buyurur. Gülümsemek insanlarda ürküntüyü ve yalnızlığı yok eder. Ve bizlere dostluklar kazandırır aramızdaki bağları güçlendirir. Herkesin tebessüme ihtiyacı vardır.

Salih ameller işleyip, hayra kilit şerre anahtar olmak temennisiyle...

Advert

Paylaş:
Advert