Anneler Dikkat! 'Mavi Balina' katil oyun evinize girebilir!

Tehlike Evlerimizde…

Anneler Dikkat! 'Mavi Balina' katil oyun evinize girebilir!

Advert

Bir süredir dünya gündemini meşgul eden Almanya'da yaşayan 14 yaşındaki Furkan Şen ile Türkiye'de yaşayan 24 yaşındaki Evrim Mertin isimli gençlerin intiharlarının sebebi olan ‘intihara sürükleyen katil oyun' Mavi Balina Türkiye'de de etkisini hissettiriyor.

 Geçtiğimiz günlerde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, pek çok gencin intihar etmesine yol açan oyuna erişimi engelleyemediklerini açıkladı.

KATİL OYUN OYUNCUDAN AKILALMAZ ŞEYLER İSTİYOR

 ‘Mavi Balina' isimli katil oyun 50 gün süren ve her biri giderek şiddetin dozunu arttıran 50 ayrı görevden oluşuyor. Söz konusu görevler başta sıradan, basit görülebilecekken oyunun ilerleyen evrelerinde oyuncudan akıl almaz şeyler isteniyor. Oyunda, ''Eğer bir balina olmaya hazırsan, bacağını kazıyarak 'evet' yaz. Yapamazsan kendini defalarca keserek kendini cezalandır'' örneği gibi çok çeşitli ve sıra dışı istekler bulunuyor. Öte yandan oyunun içerisinde ''gizli görev'' adıyla ''sürpriz'' bir takım görevler de bulunuyor. Oyuncuların büyük çoğunluğunu ise 15-16 yaşlarında, lise çağındaki gençler oluşturuyor.

Yaş grubuna bakıldığı zaman henüz zihinsel ve psikolojik gelişimini tamamlayamamış çocuklara yönelik olduğunu görüyoruz. Oyun kullanıcısına internet korsanları virüs içerikli link gönderiyor. Böylece kişisel bilgiler kolaylıkla çalınabiliyor. Gençler, yakın çevresindeki kişilerle ilgili tehdit, şantaj ve siber zorbalığa maruz kalıyor. Özellikle gecenin ilerleyen saatlerinde yapılması istenen ürkütücü görevlerle ruh sağlıkları bozuluyor. Sonuç, intihara kadar gidebiliyor.

OYUNCULARA, ''ÖL, NE DE OLSA YENİDEN DOĞACAKSIN'' TELKİNİ

Bununla birlikte oyunun kural koyucuları, görevleri yerine getirse de oyunu bitiremeyen oyunculara, ''Öl, ne de olsa yeniden doğacaksın'' şeklinde bir emir veriyor. Oyuncuların kendilerini yüksek bir binadan atarak ya da bileklerini keserek öldürmesi, 50. günün sonunda gerçekleşiyor.

 ‘Oyunun ilk kurbanları Rusya'dan. Bu yılın mart ayında 15 yaşındaki Yulia Konstantinova ve 16 yaşındaki Veronika Volkova isimlerindeki iki genç kız, 14 katlı bir apartmanın çatısından atlayarak intihar etti. Bu gençlerin ölümünün Mavi Balina oyunuyla olan bağlantısı ise Konstantinova'nın intihar etmeden hemen önce Instagram hesabında bir balina görseli paylaşmasıyla fark edildi.'

DÜNYA GENELİNDE YAKLAŞIK 250 KURBAN VAR

 ‘Buna ek olarak oyunun şimdiye kadar dünya genelinde yaklaşık 250 kurbanı bulunuyor.'

Rus polisinin hâlihazırda soruşturduğu bir dizi intihar vakasının büyük bir kısmının bu oyunla bağlantılı olduğu düşünülüyor.

 ‘Novaya Gazeta, Kasım 2015 ve Nisan 2016 tarihleri arasında ülkede 130 çocuğun intihar ettiğini bildirdi. Haberde, "Bu çocukların neredeyse tamamı aynı internet grubunun üyelerindendi ve iyi, mutlu ailelerde yaşıyordu" ifadesi yer alıyor. Buna ek olarak haberde, intihar eden 130 gencin birer Mavi Balina oyuncusu olduğu bilgisi veriliyor.'

Oyunun dünyaya salgın gibi yayılması gecikmedi; Almanya, ABD, Fransa ve İngiltere gibi Avrupa ülkelerinde okullar, ebeveynlere bu konuda dikkatli olmaları uyarısında bulunuyor.

 ‘Mavi Balina' katil oyunun kurucusu, geçtiğimiz yıl çıkarıldığı mahkemede suçunu kabul etmişti. 2016 yılı Kasım ayında tutuklanan, 21 yaşındaki Rusya vatandaşı Philipp Budeikin, çıkarıldığı son duruşmada, toplumda temizlik yaptığını söyleyerek, kurbanlarını "biyolojik atıklar" olarak tanımlamıştı.

BTK, AİLELERİ UYARIYOR

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), söz konusu oyun hakkında aileleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Açıklamada, "Oyunu oynamak isteyen kişilere, sözde oyunun yöneticisi görünümündeki internet korsanları tarafından virüs içerikli bir link gönderiliyor. Gönderilen bu linkle kişisel bilgileri oltalama (phishing) yoluyla çalınan gençler yakın çevrelerindeki kişilerle ilgili tehdit, şantaj ve siber zorbalığa maruz kalıyorlar. Oyuna katılan kişilerin, oyun üreticisinin bilinçli tercihiyle gece saatlerinde yapılması istenen çeşitli ve ürkütücü görevlerle ruh sağlıkları bozuluyor. 50 gün boyunca devam eden bu sürecin sonunda, oyunu oynayan kişiler üzerinde yanlış değer yargıları ve değersizlik hissi uyandırılıyor son görev olarak intihara yönlendirme sağlanıyor" ifadeleri yer aldı.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR...

"Günümüzde çocukların evde bilgisayar başında olmaları onların 'güvende' oldukları anlamına gelmiyor" değerlendirmesinde bulunulan açıklamada, dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralandı:

- Çocukların sosyal medya ve internet ortamında bu tarz tuzaklara düşüp, üzücü olayların yaşanmaması için aileler, çocuklarının internet kullanma alışkanlıklarını mutlaka takip etmeliler.

- Aileler, çocukların oynadıkları oyunları mutlaka birlikte belirlemeliler.

- Oyun başında ve internette geçirilen sürenin sınırlandırılması ve oyunun çocukların yaşına uygun olması gerekir.

- İnternet ortamında "bilinmeyen" yabancılara karşı şüpheyle yaklaşılması ve bu kişilerin hayatı açısından tehlikeli sonuçlar doğurabileceği çocuklara mutlaka anlatılmalı.

- Aileler bu konuda sorumlu ebeveyn yaklaşımları sergilemeli, gerekirse bir uzmandan destek almalı, çocuklarını sosyal aktivitelere yönlendirmeli ve sosyal paylaşım ağlarında onlarla arkadaşlık ederek, internet adımlarından haberdar olmalılar.

OYUNU OYNAYIP KURTARILANLAR ANLATIYOR

Oyunu oynayıp daha sonra bir şekilde kurtarılan kişilerin açıklamaları ise neredeyse kan donduran cinsten. Oyunun oyunculara bir link üzerinden oynatıldığı ve oyunun yöneticisi kimseler tarafından oynatıldığı biliniyordu. Çoğunlukla 50 görev yaptırılarak bir süreç halinde gençlerin psikolojisini bozarak en son intihar eşiğine getirilen gençlerden, bu oyundan kurtarılanlar ile yapılan görüşmelerde ise korkunç bir detay daha ortaya çıktı. Görünüşe göre oyunun yöneticileri, ilk görevleri genellikle oyuncuların kişisel bilgilerini toplama amacıyla yaptırıyorlar. Daha sonra ise oyuncu oyunu oynamaktan vazgeçerse, ailesinden birini öldürecekleri üzerine şantaj yapıp oyuncuların oyunda kalmasını sağlayabiliyorlar.

 ‘Hindistan'ın güney doğusundaki Karaikal şehrinde yaşayan 22 yaşındaki Alexander ise bu oyundan, kardeşinin durumdan haberdar olup polise haber vermesi ile kurtuldu. Oyunu "WhatsApp" üzerinden kendisine gönderilen bir link aracılığı ile oynadığını söyleyen 22 yaşındaki genç, oyunun nasıl oynandığı ile ilgili olarak ise şunları söyledi: "Mavi Balina telefona indirilen bir uygulama değil. Oyun, link aracılığı ile kişilerin bir yönetici tarafından yönlendirilmesi ile oynanıyor. Yönetici tarafından verilen görevlerin, gece yarısından sonra saat 02:00'da gerçekleştirilmesi isteniyor. İlk birkaç gün kişisel bilgilerin ve fotoğrafların paylaşılmasından oluşuyor ve bunlar yönetici tarafından toplanıyor."

Oyundaki en ünlü görevlerden "mezarlıkta fotoğraf çekilme" görevini yaptığını da bildiren Alexander, oyunla ilgili olarak ise "Bu tam anlamıyla bir sanal ölüm tuzağı... Çok acı verici bir tecrübe. Oyuna katıldıktan sonra insanlarla konuşmayı bıraktım ve odama kapandım. Oyundan çıkmak istesem de başaramadım." ifadelerinde bulundu. Hint televizyonu NDTV'nin verdiği bilgilere göre ise polis 22 yaşındaki gencin evine baskın yaptığında Alexander koluna bıçakla Mavi Balina sembolü kazımak üzereydi.

Hindistan'da yaşayan başka bir Mavi Balina mağduru 17 yaşındaki genç bir kızın ise bir görüşmede söyledikleri daha da dehşet verici. Oyuna telefonu aracılığı ile katıldığını ifade eden kız, güvenlik görevlilerine "son aşamayı" yerine getirmek üzere olduğunu da söyledi. Genç kızın, kendisini kurtaran polis memuruna, "Eğer görevi tamamlamazsam annem ölecekti" dediği belirtildi. Yani artık Mavi Balina oyununun yöneticilerinin oyunu oynatmak için çok büyük şantajlar da yapabildiği bilinen bilgiler arasında.

Advert

Paylaş: