Takva

Takva: Allah'tan korkup nefse zarar veren şeylerden, yani isyandan, günahlardan kendini muhafaza etmektir.

Takva

Advert

Takva sahiplerine "muttaki"denilir. Haset, gıybet, riya, zulüm, kibir, kin beslemek, ucub, şöhret gibi günahlardan sakınılmadıkça ve nefsin kötülükleri gitmedikçe takvaya erişilmiş olmaz.

Büyük âlimler buyurmuştur: “Kişi şu beş şeyi kendisine farz bilmedikçe tam takva sahibi olamaz. 1)Beş vakit namazı vaktinde kılmayı birinci vazife bilmek 2)Gıybet etmemek 3)Mümin kardeşine su-i zan etmemek ve kimseyi kötü bilmemek 4)Kimse ile alay etmemek 5)Harama nazar etmemek “Kur'an-ı Kerim'in nazarında, imandan sonra en ziyade esas tutulan takva ve ameli salihtir. Bu bakımdan takva, saadet ve faziletlerin temelidir.

Ameli salih, Allah'ın emirleri dairesinde hareket etmektir. Cennete girmenin en büyük vesilesi de yine takva ve ameli salihtir. Takvanın en büyük vesilelerinden biri Allah korkusudur. Çünkü Allah'tan korkmak insanı her türlü kötülük, zarar ve günahtan muhafaza eder. Dinin en büyük bir faydası insanı Rabbine ibadet ve itaat eden bir kul hâline getirmesidir. İbadet insanın ruhunu, kabiliyetlerini ve hamiyetini canlandırıp, kalbin hassasiyetini, ruhun temizliğini temin eder. Bu ibadetin en ulvisi, en mukaddesi ve en mükemmeli namazdır.

Allah'a karşı şükrün en mükemmel şekli de namazdır. Yine Cenab-ı Hakk'ı tazim ve tesbih etmenin en güzel yolu da namazdır. Hasan Basri(r.a) takva hakkında şunu söylemiştir: “Zerre kadar takva sahibi olmak, bin nafile namaz ve oruçtan daha hayırlıdır. “Saadetlerin en büyüğü, en yükseği takva ile amel-i salihtir.

Betül ACAR 

Advert

Etiketler:
Paylaş: