150 yıllık tespih 30 bin dolara satışa sunuldu - Foto Galeri

BATMAN - Batman’da bir çayevinde kurulan tespih pazarında satışa sunulan yaklaşık 150 yıllık Osmanlı sıkma kehribar tespihi, 30 din dolara satışa çıkarıldı.

150 yıllık tespih 30 bin dolara satışa sunuldu - Foto Galeri

Advert

Batman’da madeni binlerce yıl öncesine dayanan ve Osmanlı dönemine ait tespihlerin bir çayevinde satışa sunulduğu pazardaki fiyatları görenleri şaşırtıyor.

Haftanın belirli bir günü bölge illerindeki tespih satıcı ve alıcılarının toplandığı çayevinde satışa sunulan tespihlerin fiyatı adeta düşük ev fiyatlarıyla yarışıyor. ‘Tespih Borsası’ olarak da adlandırılan ve tespihseverlerin uğradığı mekânda, 5 TL’den 30 bin dolara kadar tespih bulmak mümkün.

Tespih pazarında satışa sunduğu tespihlerle ilgili İLKHA muhabirine konuşan tespih satıcısı Uğur Engüderoğlu, pazardaki en pahalı tespihinin 211 gram ağırlığındaki 30 bin dolarlık yaklaşık 150 yıllık Osmanlı sıkma kehribarı olduğunu söyledi.

Tespih gramının altın gramından daha değerli olduğunu belirten tespih satıcısı Uğur Engüderoğlu, “Tespihimiz Osmanlı sıkma kehribarıdır. Yaklaşık 150 yıllık bir tarihi vardır. Diyarbakır’dan Batman’a geldim. Batman’da tespihçilerin toplandığı kahvehanede bir stant açıyoruz. Bu tespihim alıcısını bekleyen bir tespihtir. Yaklaşık 211 gram ağırlığında, 30 bin dolar değerinde bu tespihimizi koleksiyoncular, hastası olanlar gelip alır. Tespihimizin şifası vardır, insan vücuduna yararı vardır.” dedi.

“Kehribarın geçmişi Osmanlılara dayanıyor”

Tespihin insan sağlığına yararının olduğunu ve tespih çeşitlerini anlatan Engüderoğlu, “Damla kehribarın faydası bir rivayete göre, 10 milyon, 20 milyon yıllık taşlar vardır; insan vücuduna, guatra, sarılığa, strese yararı olan bir tespihtir. Genelde batık ülkelerde denizden çıkar. Farklı farklı çeşitleri var. Bir milyon, 5 milyon yıllıkta var,  genç damla da var. Kehribarın geçmişi Osmanlılara dayanıyor. Osmanlı geleneğinden gelen bir kültürdür. Osmanlı geleneğinden gelen bir kültür olduğu için dünyanın bütün ülkelerine yayılmıştır ve çok da muazzam bir şekilde tespihin hastaları vardır.” diye konuştu.

“Tespih şifa niyetine de kullanılıyor”

100 liradan başlayıp 30 bin dolara kadar çıkan tespih fiyatının olduğu bilgisini veren Engüderoğlu, pazardaki ikinci en pahalı tespihinin 10 bin dolara olan damla kehribar tespihi olduğunu söyledi.

Engüderoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “Damla kehribar tespihimizin her bir tanesi tek tek ustalar tarafından işlenerek yapılan bir tespihtir. Bu tespihin madeni tarihi dünyanın var olduğundan beri var olan bir tarihtir. 10 milyon, 20 milyon, 30 milyon yıllık ve daha ileriye gidebilecek bir tarihe sahiptir. Damla kehribarın strese, sarılığa, guatra bire bir yararı vardır. Bu tespihin fiyatı 10 bin dolardır. Rivayete göre, ezerek balın içine koyduğun zaman şifa niyetine yeniliyor. Bu tespih şifa niyetine de kullanılıyor. Tam olarak bilmemek kaydıyla madeni yaklaşık 5 milyon yıllık bir tespihtir. 5 milyon yıllık madeni bir tespih olduğu için ustalar bunu taş halinde alıp, işleyerek tespih haline getiriyorlar. Normalde kehribar kaya parçaları şeklinde 5, 10, 50, 100 gram ağırlığında kayalardan yapılıp bu hale geliyor. Bu tespihimizin madeni batık ülkelerde sahili olan denizlerde çıkan bir madendir.”

Tespih almak için kurulan tespih pazarına geldiğini söyleyen tespih meraklısı Şehmus Araç, “Güneydoğu genelinden bütün tespih meraklıları ve tüccarları buraya gelirler. Bizde bir tespih meraklısı olarak pazarlık yapıyoruz, beğendiğimiz tespihi alıyoruz. Burada bulunan 30 bin dolarlık tespihe 20 bin dolar verdim, satmadılar.” ifadelerini kullandı.

 (M. Fatih Akgül-İLKHA)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advert

Paylaş: