PALU-MURAT NEHRİNİN BALIKLARI(6)

SARI BALIK (KARA SİRAZ BALIĞI)

PALU-MURAT NEHRİNİN BALIKLARI(6)

Advert

Sarı balık 1500 kadar geniş olan Sazangiller familyasının üyesinden biridir. Ağırlık olarak en fazla 2 kg'lığa ulaşılır. "Sarı balık" ismini sarımsı renginden dolayı alır. Diğer balık türlerinde olduğu gibi Paluluların kendine özgü taktığı bir isimdir.Tunceli, Bingöl, ve Muş'ta da halk arasında Sarı balık isimi verilir. Ayrıca Bu balık derelerde de sıklıkla olduğu için "Dere balığı" ismide verenler var. Gerçekteki ismi ise Kara Siraz Balığıdır.

Kılçıklı balıklar grubunun lezzetli balıklarındandır. Tat olarak özellikle bu balığı tercih edenlerin sayısı çok fazla diyebiliriz. Eti oldukça yumuşaktır ve yaz aylarında hemen muhafaza edilmezse veya tüketilmezse eti çok erken bozulur. Barındığı avgahlardaki kayaya göre sarımsı rengi koyu veya açık olabilir. Kış aylarında çok yağlı olur.

Benzerlik olarak ilerde tanıtımını inşallah yapacağımız kara balığa (lekeli siraz balığına) çok benzer. Balıklarla fazla içli dışlı olmayan biri rahatlıkla bu iki balığı karıştırabilir. Aralarında en belirgin farkları sarı balığın sade renkten yaratılması Kara balıkta ise vücudunun her yanında siyah beneklerin olması ve sarı balığın kara balığa göre kılçıklarının Sarı balığın ağzını açabilme kapasitesi diğer balık türlerine göre çok az açar ve bundan dolayı çok küçük yemleri ancak yiyebilirler. Bu nedenle bu balığı oltayla  avlanmak isteyenler varsa oltaya sinek kanca diye tabir edilen kanca veya bir numara büyük kanca kullanırlarsa kendileri için daha verimli olur.

 Yosunu çok seven bu balık Beyhan barajının yapılmasından sonra Murat nehrinin temiz olması ve yosunlanmanın çok artmasından dolayı, Keban barajından Tunceli`ye göç eden bu balık artık Murat Nehrine de göç etmeye başladı. Barajdan önce Murat Nehrinde bu balık vardı ama çok azdı. Beyhan barajının yapılmasıyla diğer balık türleri azalırken sarı balık çoğalmıştır Belki de yapılan bu barajın memleketimize tek olumlu yönü bu balık türünün çoğalmasıdır. Bu yüzden balıkçıların veli nimet vesilesidir.

Bu balık barajdan senede 2 defa üremek için çıkar gelir. İlk olarak Mart ayının sonlarına doğru ikinci olarak Ekim ayının ortalarında. Dip oltası(taşlı olta), tiriviri ve sık gözlü ağ (tor) en fazla tercih edilen avlanma çeşitleridir. En rahat avlanma aracı ise tiriviridir.

Ömer Faruk ALTUNGÖK

 

 

 

 

Advert

Paylaş:
Advert