İSLAMDA ÇOCUK TERBİYESİ – 3

Geçen yazımızda ebeveynlerin çocuklarına karşı görevlerinden bahsetmiştik. Bu yazımız da devam niteliğindedir.

İSLAMDA ÇOCUK TERBİYESİ – 3

Advert

2- Çok mecbur kalmadıkça bundan sonra yalnızca anne sütü ile beslenir.

   Emzirme süresi iki yıl olup âlimler, fazlasına zararlı olduğu için izin vermemişlerdir. Bunun için emzirme ile ilgili ayetlerin tefsirine bakılabilir.

‘Emzirmeyi tamamlatmak için anneler çocuklarını tam iki yıl emzirirler.'    (Bakara/233)

‘Biz insana ana babasına iyi davranmasını tavsiye etmişizdir. Çünkü anası onu nice sıkıntılara katlanarak taşımıştır. Sütten ayrılması da iki yıl içinde olur. ‘      (Lokman/14)

‘Taşıması ile sütten kesilmesi otuz ay sürer.'       (Ahkaf/ 15)

3 – Efendimizin (sav) çocuklara karşı merhameti, şefkati.

   Enes b. Malik (ra) anlatıyor; Ben Rasulullah'tan (sav) daha çok çocuklara karşı şefkatli hiç kimse tanımadım. Oğlu İbrahim (ra) Medine-i Münevvere 'ye yakın bir köyde sütannesinde idi. Sütbabası demirci idi. Zaman zaman gider oğlunu görürdü. Birinde ben de gittim. Ebu Seyt (sütbabası) ateşi körüklüyordu. Rasulullah'ın (sav) önünden yürüyüp; ‘ Ya Eba Seyt dur, Rasulullah geliyor' dedim. Rasulullah (sav) içeri girip çocuğu istedi, getirdiler. Alıp bağrına bastı. Allah'ın razı olduğu bazı şeyler söyledi. Çocuğun, Rasulullah'ın (sav) önünde son nefeslerini verdiğini gördüm. Rasulullah'ın (sav) mübarek gözlerinden yaşlar akmaya başladı. ‘Gözler yaşarır, kalp hüzünlenir. Fakat yalnızca Allah'ın razı olduğunu söyleyebiliriz. Vallahi ey İbrahim biz senden ayrıldığımız için üzgünüz.' Tekrar buyurdu ki; ‘Bu oğlum İbrahim'dir. Daha memede iken vefat etti. Onun cennette iki sütannesi var, orada emzirmeyi tamamlayacaklar.' (Müslim/ 2315,2316)

      Efendimiz (sav) çocuklara olan merhametinden namazı kıldırırken çocuk ağlaması duyduğu zaman namazı hafifletip (kısa sûre okuyarak) çabuk bitirirdi.

   Buyurdu ki; ‘ Ben sabinin ağladığını duyunca namazı hafifletiyorum ki annesi ondan dolayı fitneye düşmesin (namazını bozmasın)' (İbn-i Huzeyme/ 3,50)

   Çocuklara olan şefkatini gösteren bir başka rivayet;

‘Rasulullah (sav) namazı kıldırırken, secdeye varınca Hasan (ra) gelip mübarek boynuna bindi. Bu yüzden namazı uzattı, insanlar da önemli bir olay vuku buldu sandılar. Namaz bitip selam verdikten sonra ‘Oğlum, binekmişim gibi sırtıma binince kendisi inmeden kalkmak istemedim.' Buyurdu. (Nesai/ Hakim)

   Hz. Aişe'den (r.anha) rivayet ediliyor; Rasulullah (sav) Ali'nin oğulları Hasan ve Hüseyin (rahm) Akra b. Habis Temimi'nin yanında öptü. Akra dedi ki; Benim on çocuğum var daha hiç birini öpmedim. Rasulullah (sav) buyurdu ki; ‘ Merhamet etmeyene, merhamet edilmez.' (Buhari/Müslim)

   Öyle ise tüm eğitimcilerin gerek kendi çocukları gerekse ellerinin altındaki çocukların terbiyesinde şefkat ve merhamet yolunu tutması, bununla yüreği sevgi dolu nesiller yetiştirmesi gerekiyor.

DİLEK ÇELENK

Advert

Paylaş: