SONUNA KADAR OKUMANIZI ÖNERİRİZ

SUYUN İÇİLMESİ ZAMANI

SONUNA KADAR OKUMANIZI ÖNERİRİZ

Advert

DR. TARİG NOUR

Müslüman toplumların âdet ve örflerinde çok fazla benzerlikler olmasına rağmen farklı yörelerde, birbirinden ayrılan değişik kutlamalara rastlamak her zaman mümkündür. Afrika'nın kuzeydoğusunda yer alan ve bir dönem Osmanlıların Mısır valileri tarafından yönetilen Sudan'da Ramazan ve bayram kutlamalarına bakınca, hem İslam'dan kaynaklanan hem de Afrika kültüründen gelen âdetler görülür.

RAMAZAN TEBRİKİ

Ramazan ayı başladığında Sudanlılar birbirlerine bu aya ait dualar ederler. Bir Sudanlı karşılaştığı birine “Ramazan Kerim” yani “biz ikramı bol bir ayda yaşıyoruz” der. Muhatabı ona “Allah-u Ekrem” yani “Allah daha cömerttir” veya “el-Habibuküllihû kerim” yani “bu ayın bütün sevenleri cömertlerdir” diye karşılık verir. Taraflar “Tasumu ve tafturu ala hayr” yani “hayırlı oruç ve iftarlar” diyerek birbirinden ayrılırlar.

İFTAR SOFRALARI

Sudan sıcak bir ülke olduğu için Ramazan'da daha çok susuzluk problemi yaşanır. Bu yüzden iftar saatine “Şarabalmoyat” yani “suların içilmesi zamanı” derler. Hulumur'un yanında ondan daha beyaz olduğu için “Abre” adı verilen içecek gelir. İftar yemeği genellikle sokaklarda yenir ve yoldan geçenler sofraya davet edilir. Maliki mezhebine bağlı olan Sudanlılar, az bir şeyle iftarlarını açarak cemaatle akşam namazı kılarlar ve daha sonra yemeklerine devam ederler. İftar yemeği genellikle sokaklarda yenir. Akşama doğru genç erkekler evlerin önünü temizleyip üzerine kilim ve seccadelerini sererler. Yola yakın olan evlerden tepsilerle yemekler gelir, hazırlanan yer sofralarına konur. O saatte yoldan geçenler bu sofralara davet edilir.

SIKICA SARILMALARININ SEBEBİ

Sudanlıların iftar törenlerine sıkıca sarılmalarının sebebi, oruç tutanların sevabından faydalanmaktır. Bu gelenek o kadar yerleşmiştir ki oruç tutmayanlar bile ayıp olmasın diye yemeklerini alır, sokaktaki iftar törenlerine katılırlar. İftar törenleri sadece yemek ve içmekten ibaret değildir. Bu törenler sayesinde toplumun fertleri birbirlerine daha çok yakınlaşırlar. Mahallede bir hasta veya sıkıntılı biri var ise grup hâlinde ziyaret edilir, yardımcı olunur.

SAHABEDEN NASİHAT

Hz. Muâz b. Cebel (ra)

"Oğlum! Namaza durduğunda dünyaya veda etmek üzere olduğunu ve oraya bir daha dönmeyeceğini düşün. Şunu iyi bil ki, mümin iki iyilik arasında Rabbine kavuşur; bir yaptığı biri de yapmaya niyet ettiği.” (İbn Ebû Âsım, s. 180)

EFENDİMİZ (SAV) NASILDI?

Vefa sahibiydi

Peygamber Efendimiz (SAV) son derece vefakâr idi. Ashabını, akrabasını, ehlibeytine bağlı olanları unutmaz, daima onları arar ve sorar, gönüllerini hoş tutardı. Bir defa Habeş Hükümdarı Necaşi tarafından Hazreti Peygamber (SAV)'in huzuruna elçiler gelmişti. Bunlara doğrudan doğruya kendisi hizmet etti. Ashabdan bazıları;

– “Ya Rasulullah! Biz hizmete yetişiriz” dediler. Şu cevabı verdi;

– “Bunlar, Habeşistan'a hicret etmiş olan ashabıma yer göstermişler ve ikram etmişlerdi. Şimdi ben de bunlara hizmet etmek isterim.”

Bazen saadetli evlerine hediye gelince, “Bunu falan hanımın evine götürün. Çünkü o, Hatice'nin dostu idi, onu severdi,” diye emrederdi. Bir defa saadetli evlerine gelen bir hanımın hatırına tam bir iltifatla sormuş, sonra buyurmuştu ki; “Bu hanım Hatice zamanında evimize gelir giderdi. Eski bağlara riayet etmek imandandır.”

RAMAZAN MANİSİ

Secdeye varan başla

Gözlerden akan yaşla

Müslüman arkadaşla

Ne güzeldir Ramazan

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Kur'an-ı Kerim'de ismi en çok geçen peygamber Hz. Musa (AS)'dır. Hz. Musa (AS)'nın ismi toplam 136 defa geçmektedir.

RAMAZAN AYI NE DEĞİLDİR?

Kadir Gecesi Şans Oyunu Değildir!

Önce Kadir Gecesini belirli bir güne sıkıştırdılar. Hâlbuki o Ramazanın içinde saklı bir hazine idi. Sonra da o geceyi, insanların kendi kafalarından oluşturdukları törenler ve ibadet kılıflı gösterilerle eritip götürdüler. Kadir Gecesi bir şans oyununa döndü. Bir simit çeşidi ile ihya edilir(!) oldu. Yarına tesiri olmayan, sadece geçmişi akladığına inanılan bir Kadir Gecesi üretildi. Neredeyse Kadir Gecesi müziği bile icat edilecek hâle geldi.

RAMAZAN AYI NEDİR?

Kadir Gecesi Dönüşüm Gecesidir!

Kadir Gecesi'nin bize bağışlanmasının nedeni günahlarımızdan arınma umudumuzdur. O gece -ki Ramazanın bütün geceleri Kadir Gecesi olma ihtimalini taşır- Allah'a dönüş yapma kararı verdiğimiz, Kur'an ve sünnete aykırı hareketlerimizden kurtulduğumuz, kul haklarından arındığımız gece olmalıdır. Ramazanın 27. gecesinde bizi gelip bulan bir Kadir Gecesi değil, bizim bütün Ramazan boyunca peşinde koştuğumuz Kadir Gecesi bir ömre bedel gecedir.

ŞER-İ FETVALAR

Sahurda dişlerimi fırçalayıp bolca suyla yıkadım, üstüne iki bardak su içtim. Fakat imsaktan sonra macunun şeker tadı geldiği halde yutkundum. Orucum bozuldu mu?

Fıkıh kitaplarında, tadı ve kokusu hissedilen bir şeyin ayni (maddesi) hala kalmış diye geçmektedir. Bunun ağızda olan yiyecek ya da elbise üzerinde bulunan herhangi bir necasetin kalıntısı olması arasında fark yoktur. Dolayısıyla ağızda hissedilen diş macunu veya bir başka maddenin kalıntısını tükürükle birlikte bilerek yutan kimsenin orucu bozulur, o günün kazasını yapması gerekir. Ancak kişi yanlışlıkla veya orucu bozduğunu bilmeden yutarsa, orucuna olduğu gibi devam eder, kaza gerekmez.

Dolayısıyla sahur vakti bittikten sonra diş macunu veya herhangi bir yiyeceğin ya da içeceğin tadını ağzında hisseden kimse bunun tadı gidene kadar ağzını yıkamalıdır.

RAMAZAN TATLISI

Şekerpare

Malzemeler

250 gram yumuşak margarin

2 çay bardağı irmik

2 çay bardağı pudra şekeri

2 yumurta

Yarım çay kaşığı karbonat

Yarım çay kaşığı kabartma tozu

1 paket vanilin

Aldığı kadar un

(Şerbet için)

4 su bardağı şeker

4 su bardağı su

6-7 damla limon suyu

YAPILIŞI

İlk önce şerbet hazırlanır. Şerbet kaynadıktan 5-6 dk. sonra altı kapatılır ve soğumaya bırakılır. Yumuşak margarine diğer malzemeler eklenerek hamur hazırlanır. Ceviz büyüklüğünde kopartılır ve şekil verilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp çatal veya bıçak ile çizik atılır. Dilerseniz yuvarlak yapıp ortasına fındık veya ceviz konulabilir. 175 derecede kızarana kadar pişirilir. Soğuyan şerbet sıcak şekerparelerin üzerine dökülür. Üzeri örtülüp şerbetin çekilmesi sağlanır. Afiyet olsun.

RAMAZAN SÖZLÜĞÜ

KAZA: Belli bir vakitte eda edilmesi gereken bir ibadetin, bu vakit haricinde ifa edilmesine kaza denilir. Ramazan ayında hastalık, yolculuk, hayız, nifas gibi bir özür sebebiyle yahut yanılarak veya kasıtlı olarak bir gün veya daha fazla oruç tutmayan kimse, daha sonra bunların kazasını tutması gerekir.

RAMAZANDA SAĞLIK

Solunum sistemi hastalarına tavsiyeler

Nefes açıcı spreyler, buhar tedavileri akciğerden emilemediği, sistemik dolaşıma katılamadığı için orucu bozmuyor. Astım, KOAH hastaları reflüye karşı önerilere uymadığında kuru öksürük ve nefes darlığı atakları artabiliyor.

NE YAPMALI?

• Öğle sıcağında evden dışarı çıkmayın, açık renkli ve geniş kıyafet giyin.

• Kendinizi yormayın. Eve gelince ılık suyla duş alın; gün içinde boyun-el bilekleri, alın ve ensenizi suyla serinletin.

• Sahur ve iftardan hemen sonra uzanmak reflüyü artırdığından hemen yatmayın.

• Hızlı ve fazla yemek reflüyü artırdığından yavaş ve lokmaları iyi çiğneyerek yiyin, midenizi suyla doldurmayın.

• Terlemeyle kaybedilen su balgamı koyulaştıracağı için iftarla sahur arasında saatlere yayarak mutlaka 2-2,5 litre su için.

ONLARDA NASIL?

ÇİN

 

Çin'de Müslümanlar için ramazan, geleneksel olarak kardeşlik, dayanışma ve sadaka zamanı havasında geçer.  Otuz dört bin mescidin bulunduğu ülkede Çinli Müslümanlar, ramazan süresince beş vakit namazı camide kılmaya titizlik gösteriyorlar. Kimi yerlerde Müslüman olmayan iş arkadaşları, ramazan ayı boyunca oruçlu olan Müslümanların üzerlerindeki sorumlulukları hafifletme hassasiyetini gösteriyor. Dokuz yüzden fazla Müslüman lokantası ve marketi bulunan Bejin'de Müslümanlar, büyük bir hazla ramazan alışverişini yaparken fakirleri de koruyup gözetmeyi ihmal etmiyorlar.

Advert

Paylaş:
Advert