Ruhsuz ibadetler

Her Ramazan ayında olduğu gibi geçen on bir aya nazaran ibadet şuurunun daha bir coştuğuna yine şahitlik ediyoruz.

Ruhsuz ibadetler

Advert

Fakat bu şahitlik şu soruyu kendimize sordurmuyor değil. İbadetlerimiz hangi şuurla yapılmaktadır? Geleneksel mi yoksa Allah' a yakınlaştıracak bir vesile midir?

 İbadet hayatı dizayn etmek ve bir düzen halinde yaşamanın öteki adıdır.

 Bir Müslüman için hayatını bir düzen ve program dâhilinde yaşamak zorunluluktur. Günde beş vakit namazın, yılda bir aylık orucun zorunluluğu bu zorunlu olan programın bir gereğidir.

 Öyle bir program ahlakıdır ki ibadet, temel taşı ihlastır.

Peki, nedir ihlas? Cevabı Bediüzzaman'dan almaktayız.' İbadetin ruhu ihlastır. İhlas ise yapılan ibadetin yalnız emredildiği için yapılmasıdır.

 İbadetleri ihlas şuuruyla yapmama, çizilen o programın günlerinin belirlenmemesine benzer. Yani ihlas sız ibadet hangi gün neyi yapacağımızı bilmemenin boşluğuna benzer.

Hayat reçetemiz Kur'an-ı Kerim'in yılda bir tozlu raflardan indirilmesi, din direğimiz namazların haftada bir cuma günüyle sınırlandırılması Şeyh Sadi'nin şu sözünü hatırlatmaktadır.' İhlassız ibadet içsiz kabuğa benzer'. Haliyle bu durum ibadetlerimizin şuursuzca yapıldığını ve içinin ihlas ile doldurulması gerektiğini göstermektedir.

 Yanı sıra günümüz dünyasında bir bölüm Müslümanın eşinden korktuğu için bir bölümün çevresinden çekindiği vb. gerekçelerle ibadet ediyor olmaları içler acısı bir durumdur.

 

Rabbimizden ibadetlerimizi hakkıyla ve bilinciyle eda etmeyi nasip etmesini temenni ederiz.

Advert

Etiketler:
Paylaş:
Advert